Назва об'єкту вимірювань

Показники,що оцінюються, фізичні величини, що вимірюються

1

2

 

Дослідження із санітарної мікробіології :

1.Готові харчові  продукти:

Забір проб

МАФАМ КУО г/см3;

БГКП в1,0-1,0 г;

Пат ентеробак.

в т.ч. сальмонели в25,0-50,0г;

St.aureus 1,0 г; 

Proteus в 0,1г;

Е.соІі в 1,0г.

2.Харчові продукти за епідпоказниками (з вогнищ ГКІ та при харчових отруєннях)

Забір  проб

Збудники гострих кишкових інфекцій

3.Вода питна централізованого і децентралізованого водопостачання

 

Забір проб

 ЗМЧ КУО /см3;

 Загальні коліформи КУО/100 см3;

 Е.соІі КУО/100 см3

4.Повітря ЛПЗ

 

 

 

Забір прб

ЗМЧ в 1 м3

Пат. стаф. у 1м3 повітря,

Плісняві гриби в  1м3

5.Змиви

Забір проб

БГКП (ЛКП

Proteus vulgaris

Proteus mirabilis

Kl.spp.)

St.aureus

Ps.aerugenosa

Enterococcus faecalis

Enterococcus faecium

Пат.ентеробактерії

Yersinia.

6.Стерильний матеріал в ЛПЗ

Стерильність

 

Бактеріологічні дослідження матеріалу від людей :

Біологічний матеріал із зіва та носа

Патогенний стафілокок, коринебактерії дифтерії, менінгокок.

Фекалії, сеча, жовч, кров.

Забір проб

Сальмонели тифу-папатифу. Шигели.

Виділення дихальних шляхів ,

жіночих статевих органів, вух, очей,інфікованих ран.

Кров, сеча, фекалії,  жовч.

М/О родини Ентеробактерій,  роду Стафілокока, родини Нейсерієвих, родини Стрептококових, роду Гемофілюс, роду Коринебактерій,  роду Псевдомонас, грибів  роду Кандіда,

Біфідумбактерій, Лактобактерій

в 1г(мл).

Чутливість культур мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів.

Оцінка чутливості культур мікроорганізмів до АБП

 

Центр превентивної медицини 

 

Начальник центру – лікар Кирієнко Віктор Васильович                                                            

тел. (0462) 5-31-33

Лікар-епідеміолог Ліждвой Світлана Михайлівна

Лікар-бактеріолог Горло Олеся Геннадіївна

 

Час роботи бактеріологічної лабораторії: з 8-00 до 15-12.

прийом аналізів для дослідження з 8-00 до 10-00;

видача результатів дослідження з 8-00 до 12-00.

 

Декларація вимірювальних можливостей метрологічного підрозділу

Бактеріологічної лабораторії Центру превентивної медицини

ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»

Про запобігання ускладнення епідемічної ситуації  щодо  захворюваності  на  гострі кишкові інфекції

ЦПМ ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області» інформує про  високу захворюваність серед населення України на гострі кишкові інфекції та попереджає про підвищену небезпеку поширення збудників кишкових інфекцій в спекотну пору року.

         Згідно офіційної інформації Держпродспоживслужби України у 2018р. зареєстровано 163 спалахи гострих кишкових інфекцій під час яких захворіло 1899 осіб, в т.ч. 1029 дітей (66,8%).

         Найбільша кількість спалахів в організованих дитячих колективах (89 з 819 постраждалими). З об’єктами ресторанного господарства та торгівлі пов’язано 51 спалах ГКІ, внаслідок яких захворіло 743 особи, в тому числі 138 дітей.

         У побуті серед населення зареєстровано 23 спалахи під час яких постраждало 337 осіб. Передача збудника інфекції відбувалася в 45,4% харчовим шляхом та 39,3% контактно-побутовим.

         Причиною 6 спалахів стала забруднена вода.

         В 2018р. зареєстровано 81 випадок захворювання на ботулізм, який пов'язаний з вживанням рибної продукції, що була приготовлена самостійно або придбана в місцях стихійної торгівлі.

         Напружена епідситуація з гострих кишкових інфекцій спостерігається і в поточному році (зареєстровано 2 випадки групових захворювань, внаслідок яких захворіло 70 осіб).

  Встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства: незадовільний санітарно-технічний стан приміщень, відсутність на харчоблоках проточної гарячої та холодної води, недотримання технології приготування страв, термінів та температурного режиму зберігання сировини і готової продукції, дезінфекційного режиму, товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення вимог до транспортування харчових продуктів, недотримання правил особистої гігієни працівниками харчових підприємств,  допуск до роботи з продуктами харчування осіб без особових медичних книжок, тощо.

 

 

 

 Начальник ЦПМ ДУ «ТМО МВС

       України по Чернігівській області» - лікар

 

                               

Ліждвой С.М.

53133

В.В. Кирієнко